Ulf Pilgaard

Onsdag den 28. november, var 315 personer samlet, for at høre foredraget ”Mit liv som Ulf” v/Ulf Pilgaard.

Ulf Pilgaard fortalte om sine mere end 50 år med hovedroller på landets teatre- og revyscener, i radio samt tv-serier og film, fortalte udpluk fra sin enestående karriere. Betegnede sig selv som ”et langt liv” og er han nu Politi direktør el. Dronning Margrethe, som er nogle af de personer, som han har karikeret et utal af gange. Ulf fortalte om sin opvækst i en præstegård. Om sin farfar som var en mønsterbryder fra Vestjylland, som blev degn og havde store planer for sine 6 børn. Hvoraf hans far var den næstældste, som blev Præst. Også Ulf´s far havde store planer for Ulf. Derfor valgte hans far i 1956 at søge en stilling som sognepræst i Holme ved Århus. For det skulle være i nærheden af et universitet, så børnene havde samme mulighed, som han havde haft i Viborg. Ulf blev nysproglig student i 1959 og indskrev sig samme sommer, på teologistudiet på Århus Universitet, for at følge sin fars fodspor. Ulf har hele sit liv elsket at få opmærksomhed, selv om han sad på bageste række, tiltrak han konstant opmærksomhed. Var med i ungdomsbevægelser, hvor han spillede teater, selv om den verden var total fremmed, nød han det.

Ulf boede stadig hjemme da han gik på teologistudiet. En weekend skulle hans forældre på besøg og overnatte ude. Det tog han som et tegn, nu skulle der festes i Præstegården. Men pludselig midt om natten, hvor festen var godt i gang, kom forældrene hjem.  Den 21. årige Ulf tog beslutningen, nu var det tid til at flytte hjemmefra. Flyttede til København hvor han fortsatte sine studier. Efter veloverstået eksamen, fik han et kollegie værelse.

Ulf søgte stadig udfordringer og gik til optagelse prøve på ”Studenter Scenen”, som var en eksperimenterende amatørscene. Kom også med i skuespil for børn, sammen med Poul Hagen og IB Mossin. Ulf var med i alt muligt, da han en dag blev inviteret på natmad hos Preben Kaas. Han fik tilbudt en kontrakt på 1 år, hvor månedslønnen var på 3000 kr., aftalte at han skulle tænke over det. Det var 1000 kr. mere end hans far tjente. Han var 25 år uden uddannelse, det måtte prøves, han kunne få penge for at se, om det var noget for ham. Ellers kunne han tage teologuddannelsen færdig og blive højskolelærer.

Preben Kaas havde købt ABC teatret af Lommer og Lommerpigerne fulgte med i handlen. Ulf lærte en masse. En ny Lommerpige blev ansat Gitte Mikkelsen, Ulf og Gitte faldt for hinanden, de havde 50 år under samme tag. På et tidspunkt var de på turne i Silkeborg. Ulf mente, at det var på tide at få præsenteret Gitte for han forældre. Så han inviterede forældrene til middag på Dania, de ventede lang tid på at Gitte skulle komme ned, da hun endelig kom, var det i fuld krigsmaling, kunstige vipper og røde læber. De skulle have biksemad med ketchup, som Ulfs far ikke kunne få ud af flasken. Efter nogle kraftige ryst er ketchuppen pludselig ud over det hele. Gitte griner højlydt, men sognepræsten er total humor forladt. Så resten af middagen blev meget stille.

Teologistudiet blev ikke genoptaget. I dag er Ulf Pilgaard dansk teaters grand old man.

I 2007 modtog Ulf Pilgaard Ridderkorset af Dronning Margrethe.

Vi var godt underholdt, Ulf Pilgaard som havde så meget på hjertet, havde svært ved at slutte foredraget.

Ref. Maja