Aktive Kvinder Silkeborgs efterårsprogram startede med en udflugt til Nyborg Destilleri og Roskilde Domkirke. Da interessen var stor, blev det til 3 ture d. 23. – 28. og 29. august. Som noget nyt, kørte vi med bus fra den store p-plads syd for Jysk Arena. Dejlig med god plads til bussen og fri parkering.
Vi kørte fra Silkeborg kl. 7:30 og undervejs stoppede vi på en rasteplads og fik kaffe/te og rundstykker med ost og marmelade. Marianne fortalte om Nyborg by, hvis historie startede som ”Borgby” som nordtyskerne yndede at plyndre. Der var Rigsforsamling, Danmarks først grundlov blev underskrevet i Nyborg. Byen har stadig historiske traditioner med ”Riddere og Terner”. Det eneste sted i autentiske omgivelser og i identisk tøj, hvor de kæmper med faste lanser af fyrretræ.
Nyborg Destiller, som åbnede i sommeren 2017, ligger på havnen i smukke omgivelser. Rundvisningen startede med en præsentation af stedet og dens historie og ikke mindst indblik i produktionen af whisky, rom, gin, snaps/akvavit og brændevin på fynsk frugt. Alle råvarer er økologiske, fra lokale leverandører, også restaurantens. Hvor vi fik en super madoplevelse, fra det dansk og nordiske køkken, der var også en øl/vand med i prisen. Vi fik også en smagsprøve, kunne vælge mellem whisky eller rom. Der var også tid til et besøg i butikken med "Nyborg Destilleri´s" egne produkter.
Vi var godt underholdt af Marianne på turen, som havde musik med til vores fælles sange fra sanghæftet, som selvfølgelig også var med. Vi fik også info om Sprogø´s fortid som forvaringsanstalt af værste slags, for anderledes kvinder. Et pigehjem under åndsvage forsorgen, mellem 1923-1961. Et naturligt fængsel, da der ikke var broforbindelse til øen. Der har været ca. 500 piger på øen, stemplet som ustabile, løsagtige og smitte spredere. Opholdet var nødvendig pga. afkom af disse piger var af ringe kvalitet, som samfundet skulle forskånes for. Forstanderinden bestemte afstraffelse og hvornår de kunne forlade øen igen. Typisk efter 7-8 år, det længst ophold var 38 år. Hvorefter de var stemplet resten af livet.
Marianne fortalte lidt om Roskildes oprindelse. Roskilde har fået sit navn, pga. de mange kilder i området. 1070 var Roskilde Sjællands største by. I middelalderen var kirken samlingspunktet. Der blev slået mønter i Roskilde. I 1400 tallet begyndte kongerne at eftertragte København. Der kom jernbane mellem Roskilde og København i 1847. Men kirken blev bevaret som ”Kongelig gravkirke”. Slut 18tallet var der en tobaksfabrik i byen. Roskilde fjord blev for lavvandet, for de efterhånden større skibe. 1970 kom motorvejen og 1972 blev byen Universitetsby.
I Roskilde startede vi med Kaffe/te og kage på Café Vivaldi som ligger ca. 200 meter fra Roskilde Domkirke. Der var også tid til en strøgtur, hvor man kunne se:
* Roskilde kloster, som tidligere var, ”Roskilde adelige Jomfru kloster”.
*På torvet ”Roskilde Krukkerne” som er en gave til byen i anledningen af 1000-års jubilæet i 1998. Skænket af ”Stryhn`s Leverpostej”.
*Museet for samtidskunst.
*”Det kongelige palæ i Roskilde”
*Pludselig på en bænk sidder Lise Nørgård, naturligvis foreviget.
Klokken 15, tid til rundvisning i ”Roskilde Domkirke” Vi fik alle ”høre tlf.” på, så alle kunne høre hvad vores meget dygtige guide fortalte undervejs. Startede med at fortælle om Gorm og Tyras søn, Harald Blåtand. Som opførte den første kirke af træ i Roskilde ca. år 900. Harald er også kendt for at han gjorde danskerne kristne og samle det danske folk.
Den nuværende ”munkestens” kirke blev påbegyndt i 1170´erne. Teglstens brænding var lige blevet kendt i Danmark. Klyngesøjlerne som kan ses i kirken, er bygget for at der kunne bygge højt. Opførelsen varede i over 100 år, mange kapeller er bygget til under tiden med hver sin stil. Roskilde Domkirke er et af de tidligste eksempler, på franskinspireret, gotisk teglstensarkitektur.
Kirken manglede på et tidspunkt penge. Så var der en præst som fandt på at, det var vigtigt at betalte aflad til kirken. Derved kunne man få renset sin sjæl og slippe for skærsilden.
Det fine alter lavet i Antwerpen, fortæller om Jesus Kristus barndom og hans tilfangetagen af Romerne og hvordan han blev pint, plaget og korsfæstet.
Kongeporten som kun bruges som indgang ved kongelige besøg. Dog som udgang efter vielser, bisættelser og konfirmationer.
Vi så også Sankt Birgittes Kapel, hvor Dronning Margrethes gravmæle bliver offentliggjort efter hendes bortgang.
Roskilde Domkirke blev i 1995 optaget på Unesco´s liste over verdens umistelige kulturværdier.
På vej hjem, holdt vi pause og fik et stykke frugt som Rema 1000 havde sponsoreret. Undervejs falder snakken på det nye byggeri i Vejle ”Fjordenhus” som er bygget ude i fjorden. Stort set er alt på bygningen rundt eller ellipseformet. Mønsteret i gulvet og loftet spejler sig i hinanden på samme måde, som bygningen spejler sig i vandet. Dronning Margrethe har været forbi og sat en sølvsten ind i murværket. Det skal ses, så det gjorde vi. Super flot byggeri, tænkt på alt.
Godt trætte og mætte af nye indtryk, nåede vi Silkeborg kl. ca. 20.
Super god dag med dejlig vejr.