Kornets Hus & Museet for Papirkunst

Torsdag d. 12. maj - Kornets Hus + Museet for papirkunst.

Det var med spænding at Aktive Kvinder Silkeborg drog mod nord for at besøge Kornets Hus.

Vi blev modtaget af et sødt personale, som viste os hen til et pænt dækket bord. Der blev serveret en lækker, anderledes brunch, med lækkert hjemmebagt brød til. Brødet smagte så godt, at man sagtens kunne spise det, bare med smør. Lukas Wolff fortalte kort om deres forskellige brødtyper. 

Mens vi spiste, fortalte Jørgen Ussing Larsen i samarbejde med Amanda Axelsen om Kornets Hus begyndelse. 

Ansøgningen til stedet blev sendt i 2003, men første spadestik blev først taget i 2018. I 2019 var der rejsegilde. 

Der var afsat 3 mill. til projektet. Den meget smukke bygning er tegnet af arkitekt Reiulf Ramstad. 

Kornets Hus har 36 forskellige korntyper om sommeren. De længste er 280 m høj. 

Vi fik fortalt om de forskellige korntyper og så eksempler på disse. Bagefter var der mulighed for at gå rundt på egen hånd og se udstillingen og beundre den smukke arkitektur. 

Nogle fik købt mel med hjem. 

Derefter kørte vi mod Blokhus for at opleve Museet for papirkunst. Museet viser både den permanente udstilling med imponerende psaligrafiske værker af Bit Vejle og temporære udstillinger fra hele verden. 

Bit Vejle har klippet med sin Mors broderi saks, hver dag, siden hun var 16 år. Papirklip skabes altid med en saks. Aldrig en kniv. 

Gennem de sidste 40 år, har hun skabt det utroligste med sin lille saks. Eksempelvis har hun skabt et verdensbillede, hvor forfinede, skiftende lysvinkler fremhæver figurernes konturer og får dem til at sitre af liv. 

Man har svært ved at forstå, at hun er i stand til at fremdrage de flotteste figurer med hver deres historie, uden først at tegne på papiret. 

Hun siger det handler om matematik. Når hun har billedet oppe i hovedet, skaber hun klippet derud fra. De store klip tager op til et år at lave. 

Hvert billede har sin egen historie, hvilket hun levende fortalte om. Man fatter ganske enkelt ikke, hvordan hun gør. Det er så imponerende værker at det synes umuligt at skabe med en lille saks. 

Efter rundturen var der kaffe og kage og så kunne man gå rundt på egen hånd og nyde værkerne eller købe noget i butikken. 

En fantastisk berigende dag. 

Ref.: Hanne Sandager