Hans Petter Hougen

Referat fra foredraget med Hans Petter Hougen den 17. januar 2024

 

Hans Petter kommer oprindeligt fra Norge, men valgte at studere medicin på Københavns universitet, og har siden boet i Danmark.

Han prøvede forskelligt indenfor hospitalsvæsenet, inden han fik jobbet som retsmediciner. Oprindeligt ville han være psykolog, men valgte så at blive kirurg i stedet. Dette egnede han sig ikke til, og endte som patolog. Dette var dog for kedeligt, så hans held var, at han blev ansat på Retsmedicinsk. Det har været hans job i over 30 år. Hans Petter er nu gået på pension.

Retsmedicinske institutter ligger i forbindelse med sygehuse, men hører under politiet.

Der er ikke retsmedicinere på Grønland eller Færøerne, så der bliver de danske retsmedicinere fløjet op, når der er behov.

Hans virke har været at obducere, ligsyn, være vidne i retten og være observatør i udlandet ved obduktioner.

Når man arbejder som retsmediciner skal man opklare dødsårsager. Om det er ulykke, forgiftning, selvmord eller vold.

Når man obducerer har man fokus på opgaven, ikke personen. Men bagefter kan det godt være, man har brug for at snakke. Dette gør man med sine kollegaer, eller psykolog. Det er vigtigt at få snakket, når det drejer sig om alvorlige tilfælde.

Hans Petter blev også kaldt ud til findesteder, for at vurdere om det var naturlig død eller om det var mord. Da kikker han på ofret og kan ud fra kroppen afsløre om det er det ene eller det andet. Der kan sætte ca.  tidspunkt for døden med få timer hver retning.

Hans Petter boede 1 år i Miami. Dette år fik han ikke meget søvn. Det var stort set hver nat, han var ude. B.la var han ude ved en mand, som var faldet ned af trappen. Det blødte ud af hovedet samt øret, hvilket betød, at han havde fået kraniebrud. Han skulle så opklare om det var naturligt fald eller et skub ned af trappen. Lejligheden flød med flasker, og manden lugtede af alkohol, så det sammenholdt med en promille på 2.8 konkluderede man, at manden var snublet og faldet ned af trappen. Altså en ulykke.

Når man vidner i retten, bruges ikke ofte billeder i farver, men tegninger af et menneske med påtegninger af de skader, der er fundet. Retsmedicinsk har en dukke i skumgummi i normal størrelse, som kaldes Viktor Person. Ham bruger de i retten, til at vise skudhuller og retning for ud- og indgang.

Faktisk er det sådan at retsmedicinere undersøger flere levende mennesker end døde, fordi de undersøger voldsofre, voldtægter og børn der har været udsat for overgreb. Og de undersøger de formodede gerningsmænd. DNA er usandsynlig vigtig.

Hans Petter har været mange steder i udlandet. Bl.a Sydamerika, Kosovo og Gasa. Det værste han har oplevet var at være i Kosovo og særdeles Gasa. Det var forfærdeligt, selvom det ikke kan måle sig med hvor slemt det er dernede nu. Hans Petter var meget lettet, da han sad i flyveren på vej hjem igen.

Hans Petter har også været med til at identificere ofre fra Tsunamien i Thailand i 2004. De var afsted 14 dage af gangen og hjemme i 3 uger. Der var tilkoblet psykolog og præst, da det var hårdt at stå med. Alle ofre blev identificeret ud fra tandsættet.

Tilmelding - evt. via linket ovenover