Jesper Grønkjær

Onsdag d. 5. februar kl. 18.30  - Medborgerhuset, Bindslevs Plads 5

”Nordkorea krydret med smilets ambassadør”

Foredrag v/Jesper Grønkjær

Et unikt foredrag med journalisten og forfatteren Jesper Grønkjær.

Onsdag d. 5. februar var der mødt 132 Aktive Kvinder og nogle mænd op for at høre Jesper Grønkjærs foredrag ”Nordkorea krydret med smilets ambassadør”

Jesper startede med at trylle og fortælle om hans svære start som tryllekunstner. Han har arbejdet for Mc Donald i 20 år, var lige blevet kåret til den bedste i Europa, da han fik ny chef. Jesper blev kaldt ind til chefen og blev fyret på en løgn, det tog 8 min. Erfarede at hans bedste ven, som han havde oplært og lånt penge, fik hans job til halv løn. Men i 28 år har han nu levet af at trylle og skrive bøger om hans rejser til klodens fjerneste afkroge, for at vise at smilet er det sprog vi alle kender. Jesper har en særlig evne til at få folk til at åbne sig op. Han har mødt narkomaner, præster, politikere, kræftpatienter og mange andre.

Jesper er overbevist om, at man selv har andel i om man lykkes her i livet, kun hvis man selv vil. Det gjorde stort indtryk på ham, da hans klassekammerat Nana døde af stofmisbrug kun 17 år gammel.

Jesper elsker at udfordre skæbnen, nu har han gjort det igen. Denne gang i diktaturstaten Nordkorea. Planen var enkelt, men udførelsen sværd, at rejse ind i verdens mest lukkede land og trylle smilet frem i landet uden latter. Ved ankomsten til Nordkorea blev han modtaget af to vagter, der overvågede ham under hele turen. Hans pas blev taget fra ham, og om aftenen blev han lukket inde på hotellet. Han blev afskærmet fra lokalbefolkningen, som han hverken måtte tale med eller fotografere. Det blev daglig til mange timers påtvunget kørsel for at komme ud for at se monumenter og statuer, der alle havde det ene formål, at hylde præsidenten fra Kimdynastiet. Alt er statsejet, kører der biler på vejene er de ejet af staten.

Foredraget var en unik førstehåndsberetning fra en ellers lukket verden. Som den første danske forfatter lykkes det Jesper, at opspore og lave interviews med Nordkoreanske afhoppere i Sydkorea, der fortalte om deres flugt og hvordan de sender nyheder ind over grænsen til Nordkorea i kæmpe helium balloner.

I 25 år har han rejst rundt og samlet personlige beretninger. Han har besøgt indianere, munke i Tibet, kannibaler på Ny Guinea, gangstere og beduiner…. Og han har stået ansigt til ansigt med en massemorder med 400 drab bag sig.

Jesper ballancerer skarpt mellem humor og seriøsitet i sit møde med fremmede mennesker. Det bliver hver gang til hjertevarme samtaler, som han forsøger at videregive i sine bøger og foredrag. Engang han havde fået en P bøde og var irriteret, fik han en ide, han laminerede nogle ”omvendte” P bøder som han satte på 5 tilfældige biler som holdt perfekt. På bøden stod der: Tillykke du har parket så flot. Her er en check for at parkere rigtig. Ved en af de 5 biler holdt han øje med chaufføren da han kom tilbage, men gav sig ikke til kende. ”Det var alle pengene værd” sagde Jesper.

På nogle af sine ture har han haft kone og sine 2 børn med, så de med egne øjne kunne se og opleve magien.

På en af sine ture, hvor han sejler på tømmerflåde ned af Amazonfloden i Sydamerika, falder han i floden, hvor der var piratfisk, heldigvis bliver han hurtigt hjulpet op igen. Da det bliver aften og han skal sove, får han en sovepose, der er fuld af huller, Jesper spørger ”Hvorfor er der huller i min sovepose” og får svaret ”En krokodille har bidt i den” Uh ha, siger Jesper og får svaret ”Ja godt du ikke var i soveposen, da det skete”

Et rigtigt super foredrag, hvor vi alle var dejligt underholdt hele aftenen, og fik noget at tænke over med hjem.

 

Ref. Maja