Torsdag d. 29. aug. + Onsdag d. 4. sept. + Torsdag d. 5. sept.
Tur til Århus Rådhus og Naturhistorisk Museum med guidet rundvisning i Troels Kløvedal udstillingen.
Vi startede fra Ansvej og kørte direkte til Århus Rådhus, hvor vi fik guidet rundvisning i en time. Vi var i det 60 meter høje klokketårn, hvor de imponerende klokker ringer hvert kvarter. Klokkerne er en gave fra byen, byens borgere gav kobber, messing og bronze i alt 10 ton materiale til klokker og tag. Men da det var krigstid, blev materialet i 1943 sendt til Vendsyssel i Brønderslev hvor det blev gemt, til krigen var slut. Materialet blev til 23 klokker, nu er der 48 klokker. Som spiller ”En forårs vise” på latin fra 1500 tallet. Der er også en manuel stor klokke til krigstid. Vi nød den fantastiske udsigt over byen, den dygtige guide fortalte om det meste af byen.
Det første rådhus i Århus, blev opført i midten af det 15. århundrede og lå på Store Torv foran Århus Domkirkes tårn. Det blev nedrevet i 1859. Byens andet rådhus blev opført i årene 1856-57 bag Domkirken på hjørnet af Domkirkepladsen og Mejlgade, er i dag ”Kvinde Museum”. I 1937 startede ideen om et nyt og større Rådhus, det startede med en arkitektkonkurrence, hvor Arne Jacobsen, Hans Wegner og Erik Møller fik ansvaret for bygningen af det meget moderne Rådhus, som blev opført på en gl. kirkegård. Både Parken uden om Rådhuset og selve rådhuset er fredet. Det tog 3 år at bygge rådhuset, som skulle stå færdig i 1941. På 500 års dagen som købstad. Væggene er lavet af bøge stave som er håndlavet, de virker lyddæmpende. Der er 2,5 km messing gelænder i Rådhuset. Gulvet er lavet af 60.000 stave moseeg, fra 300 år før Kristi fødsel. Der findes et lille lager i kælderen til reparationer af parket gulvet. Da Rådhuset blev totalfredet i 1995, må askebægerne ikke fjernes, selv om der er rygeforbud.
Byrådssalens vægge er beklædt med mahogni fra Cuba. Som var meget svært at få sejlet til Århus, skibene blev bombet af tyskerne. Borde og stole er lavet af Wegner, stolene er beklædt med svineskind, som har guld tryk med byvåbnet. Det kæmpe gulvtæppe er håndlavet og forestiller Århus by. Ovenover det hele svæver Arne Jacobsens lamper. Det smukt dekorerede vielseslokale skal opleves, kan ikke beskrives.
Efter rundvisningen gik de fleste gennem byen, mod Studsgade en lille km. Der var ca. 1 time til vi skulle spise på ”Slap af”. Hvor vi fik en lækker 2 retters menu, igen havde vi god tid, til vi skulle med bussen mod ”Naturhistorisk Museum”. Hvor vi fik en fantastisk rundvisning, i Frihedens værksted, om Kløvedal og livet med Nordkaperen.
Troels Kløvedal kommer til verden den 2. april 1943 på Østerbro i København. Kort efter krigens afslutning sejler et skib ud fra Nordhavnen. Det hedder Nordkaperen og skal på jordomsejling. Troels ved det selvfølgelig ikke, han er kun 3 år. Men 22 år senere skal deres veje krydses.
Efter hans forældres skilsmisse og hans mors død i 1954. Er Troels 11 år og forældreløs. Som 14 årig bliver han smidt ud af skolen, skolen blev aldrig en succes. Det blev bestemt at han skulle have en læreplads på Helsingør Værft som skibsbygger. Men Troels skifter hurtig til skibselektriker, for de kommer med ud at sejle på skibene. I mangel af voksne, kommer bøgerne ind i hans liv. Her var alle svarene på, at livet kunne leves på tusinde vis af forskellige måder. Ofte gemte han sig i en afkrog, siddende på en ølkasse opslugt af den ene roman efter den anden. Hovedrystende lod svendene på værftet ham være i fred. Efter 4 år er han udlært og står med beviset i hånden. Derefter fik han hyre på et skib, som sejlede mellem Europa og Sydamerika. Troels drømte om at få sit eget skib og sejle til de varme himmelstrøg. I 1966 bliver han far til sønnen Mikkel. Moren bor i nabo kollektivet. Året efter køber Troels Nordkaperen, sammen med nogle venner. Den første tid efter købet går med at sætte” Nordkaperen” i stand og med at lære at sejle. Først Sjælland rundt, så den Stokholmske skærgård og så til Korsika. I 1974 startede den første jordomsejling, ved et tilfælde. Det handler ikke om at komme hurtig frem. Men om at ”opleve verden undervejs”. Jordomsejlingen tog ca. 6 år. Troels var om bord det meste af tiden. Måtte arbejde for at tjene penge til vedligehold af Nordkaperen. Nogle venner opfordrede han til at skrive en bog, som blev den første i en lang række. Troels holdt også foredrag, derved tjente han til at sætte Nordkaperen i ordentlig stand. På Nordkaperen kunne Troels reparere alt. Troels ville aldrig begive sig på havet, med noget som han ikke selv kunne reparere.
Efter mere end 15 år næsten uafbrudt på Nordkaperen, vågnede en ny følelse i Troels. Udlængslen blev afløst af hjemve og en trang til at bosætte sig, mærke den danske muld og selv slå rødder. I 1985 køber Troels ”Vestergården” ved Gravlev nær Stubbesø på Djursland. Her slår han sig ned med sin kone Ruth og deres to døtre. Frihed og uafhængighed er afgørende og gården bliver købt kontant. Vestergård bliver den faste base.
I 2016 tildeler Dronning Margrethe Troels Kløvedal ”Ridderkorset”.
Troels udtaler:
”At jeg skulle lære kongehuset lidt at kende, er en af de gladeste oplevelser, jeg har haft. De er nysgerrige, vidende mennesker, som alle er interesserede i verden”.
I 1980´erne diskuteres det i Eventyrernes klub, om Troels skal optages. Flere er imod, mens andre truer med at gå, hvis han ikke optages. Efter lang tid optages han. I 2017 optager klubben også sønnen Mikkel Beha Erichsen.
Da Troels får konstateret ALS skriver han et testamente. I tråd med de tanker og idealer, som han har levet efter hele sit liv, beslutter Troels at Nordkaperen efter hans død skal gives til et ”Kollektiv”. Det er ikke alene hans sønner og døtre, der arver skibet, men også et par håndfulde af de mænd og kvinder, der gennem årene har fungeret som styrmænd på skibet. De ved, hvordan man skal tage vare på det og kan sejle det videre i den ånd, som altid har hersket om bord på Nordkaperen.
Super spændende dag med masser af info.
På vej hjem mod Silkeborg , nød vi de bananer som Rema 1000 havde sponsoreret.
Ref. Maja