"Spring ud i livet”
Onsdag d. 6. november fik Aktive Kvinder Silkeborg besøg af Simi Jan, som blev uddannet journalist i 2003 i Skotland. I sin allerede lange karriere har hun i en alder af 40 år arbejdet for Politikken, DR, og BBC og været aktuel i TV2´s populære dokumentarserie ”Korrespondenterne” og forfatter til bogen ”Til Te hos Taliban”
I sit foredrag ”Spring ud i livet” fortæller Simi Jan, hvordan hun tog ejerskab over sit eget liv og udlevede sin drøm, om at rejse ud i verden og rapportere fra verdens brændpunkter. I efteråret 2007 sagde hun, sammen med sin mand Allan, farvel til Danmark og rejste til Pakistan. Sagde farvel til de trykke rammer og til DK, det faste arbejde, lejlighed og bil blev solgt. De havde kun deres kufferter med til Pakistan. Planen var at det var for nogle måneder. Men det blev til 3 år i Pakistan. Simi Jan Flyttede derefter til det krigshærgede naboland Afghanistan. Denne gang alene, uden Allan, der i stedet flyttede hjem til Danmark.
Årene i Pakistan og Afghanistan blev et vendepunkt i hendes liv, ikke alene en faglig dannelsesrejse, men også en personlig opdagelsesrejse, hvor hun fandt sine rødder. Midt i jagten på alle de andres historie, fandt hun sin egen identitet midt i krig og kaos. Pashtunske rødder. Pastunerne er den største etniske gruppe i Afghanistan og som har regeret og domineret landet i næsten 300 år. Bedre kendt som Fata, der i dag er bedre kendt for at være talibans og al-Qaedas højborg. Hun havde aldrig mødt sin farfar. Men Simi Jan følte, at hun måtte kende hans historie for at fuldende sin egen og forstå sig selv.
I Iran og Saudi-Arabien skal kvinder bære tørklæde, så for at falde ind i omgivelserne bærer Simi Jan også tørklæde, for som hun siger, ”Jeg kæmper ikke deres kamp”, hun er også klædt i Tunika og posede bukser. Burkaer har mange farver og kvaliteter, siger at hun kan se på skoene, om det er en med penge eller en fattigrøv. Simi Jan falder nemt ind i miljøet og bliver venner med de lokale, hun har spillet kort med nogle kvinder, som bandede og svovlede, hun fik svar på tiltale, når de tabte, fik hun skylden.
Kører tit med taxa. Men det var meget svært for Simi Jan at tie stille og ikke blande sig, da den taxa hun kørte med blev stoppet, hun måtte lade chaufføren tale, for ikke at afsløre at hun ikke var indfødt. Simi Jan taler URDU, så hun kan både forstå, hvad der bliver sagt og svare. Men hun må huske på, at hun er en kvinde i et fremmet land. Hun har interviewet mange mænd, som betragter hende som en journalist og ikke som en pakistansk kvinde, eller dansker.
Hun støder på spørgsmål om hvorfor Danmark laver karikatur af profeten Muhammed. Deres svar på ytringsfrihed var. Hvilken ytringsfrihed er det, ikke engang at frede en profet? De frygter ikke gud.
Hun har fået tilbud om at blive gift med en Mullah (præst) som kone nr.2, for så ser manden ikke efter andre kvinder, menes det.
Simi Jans forældre kommer fra Pakistan, selv er hun født på et dansk hospital. Det kan være lidt svært at forklare en pakistaner, når hun svarer på, hvor hun kommer fra, ja - men det mørke hår og hud stammer da ikke fra DK. Hun tænker på dansk og har rugbrød og lakrids med, når hun rejser ud i verden fra DK. I dag er hun stolt af, at hun både taler og skriver dansk og URDU, som hun lærte til modersmålsundervisning i skolen. Hendes far var kioskejer og hendes mor var pædagogmedhjælper. Hjemme talte hun urdu og i skolen dansk.
Da hendes forældre bliver skilt i 1994, var det en af de første Pakistanske skilsmisser i DK. Hendes mor var blevet tvangsgift som 13årig. Da hun året efter føder Simi Jan lover hun sig selv, at hendes børn selv skulle finde en ægtefælde. Det bliver til 3 søstre mere, men det er kun drengene som tæller. Efter skilsmissen vender faren dem ryggen og ville ikke have forældremyndighed. Så Simi Jans mor stod pludselig alene med 4 piger. Hendes far gifter sig igen, for det er hans ret. Hvorimod det er normalt, at en fraskilt kvinde bliver udstødt. Men Simi Jans mor tog buskørekort, som den første Pakistanske kvinde i DK. Allerede dengang havde Simi Jan næse for en god historie og ringede til Politikken og talte med en journalist, så pludselig var mor i avisen. Mor var blevet Danmarks solstrålehistorie. Da Simi Jan forlod et af verdens mest korrupte og kvinde undertrykkende land græd hun, det var her hun mødte grænseløs gæstfrihed fra fremmede, der levede midt i en anden virkelighed. Det var her Simi Jans personlig og stærke beretninger blev til, i en søgen efter den anden side af historien. Om hvordan kampen mod terror påvirker og forandrer verden.
Info til referatet kommer fra Simi Jans bog ”Til te hos Taliban” og fra foredraget ”Spring ud i livet”
Tak for det store fremmøde til vores arrangement. Også et stort tak til værtinderne, som er en kæmpe hjælp til vores arrangementer.
Ref. Maja