Schackenborg og Krusmølle

Aktive Kvinder Silkeborgs juletur 2019 gik i år til Schackenborg og Krusmølle v. Aabenraa. Det blev til 6 busture d. 21.-26.-27. november og d. 2.-5.-11. december.

På alle turene kørte vi fra Silkeborg kl. 8 med rundstykker, som blev indtaget undervejs. Vi kørte direkte til Schackenborg, hvor vi kom på guidet rundvisning. Selv om Schackenborg er blevet ændret og ombygget flere gange, er flere af de originale rum og imponerende udsmykninger stadig bevaret.

Efter rundvisning kørte vi til Krusmølle hvor vi fik en super juleplatte. Bagefter var der god tid til at se Julebutikken på de ca. 3000m2, hvor det bugnede af nisser, engle, glaskugler og meget andet julepynt. Der var også smagsprøver på julegløgg med og uden alkohol. På grund af den store tilslutning, gav værten på Krusmølle et gratis krus julegløgg med rom, som vi indtog i Stalden.

Kl. 16 kørte vi atter mod Silkeborg, dog med en lille pause, hvor vi fik frugt og chokolade. Vi sang julesange på alle turene.

Schackenborg Slot ligger i idylliske Møgeltønder få kilometer fra landegrænsen til Tyskland.

Schackenborg og Kongehuset er tæt forbundet – både historisk set og i dag. I mange år – før Hans Schack byggede Schackenborg – var området og det gamle Møgeltønderhus kongeligt len, og ligeledes var båndet mellem Schack-slægten og Kongehuset en gennemgående rød tråd i århundreders historie. Derfor er det på ingen måde tilfældigt, at Schackenborg vendte tilbage til Kongehuset, da den sidste Schack på Schackenborg, lensgreve Hans Schack 6. og hans hustru grevinde Karin, valgte at overdrage slottet og jordbesiddelserne til Prins Joachim. Lensgreveparret var barnløse, og i midten af 1970’erne blev tanken om at overdrage slottet til Prins Joachim offentliggjort, men det blev først stadfæstet i 1978, da prinsen var ni år gammel.

Prins Joakim tilbragte mange stunder på Schackenborg i løbet af sin barndom og ungdom, hvor han blandt andet lærte hver en kringelkrog på slottet at kende, og fik overdraget de mange fortællinger og historien om slottet.

Prins Joachim flyttede ind på Schackenborg i 1993. Inden da havde han uddannet sig til landmand og agrarøkonom, så han var klar til at overtage Schackenborgs store og moderne landbrug. Prins Joachim kom med masser af gå på mod og ideer og tog initiativ til mange innovative projekter som f.eks. De fem Gaarde, kødproduktion, produktion af højkvalitetsråvarer og juletræer. Prins Joachim har boet fast på  Schackenborg i 21 år. I 2014 valgte Prins Joachim og Prinsesse Marie samt deres børn at flytte til København, og i dag bor de midlertidig i Paris, medes Prins Joachim gennemfører et 10 måneders kursus på den fornemme Ecole Militaire i sin egenskab af oberst i Hæren. Schackenborg er familiens andet hjem. Og Prins Joachim og Prinsesse Marie og deres børn besøger derfor ofte slottet. Schackenborg er hele familiens fristed, og familien har rigtig mange venner her.

Prins Joachims fire børn er som deres far tæt knyttet til Schackenborg, og de ældste kender allerede hver en kringelkrog og historierne på Schackenborg.

Super ture med Rundvisning og julehygge.

Ref. Maja